onsdag 12 september 2007

3 rättersmiddag och god dricka!

I helgen hade jag min familj på middag och vad passar inte bättre än en rejäl höstbjudning på soppa, fläskfilé och stekta äppleskivor. Naturligtvis hade vi goda viner till detta.

Förrätten var en stark och sötsur apelsin-och morotssoppa, den smakade inte riktigt som jag tänkt mig och var mer åt det sura hållet än söta men bjöd ändå på en spännande och trevlig smakupplevelse! Den hade gärna kunnat få smaka lite mer morot bara. Till denna värmande soppa smakade det fint med ett halvtorrt rieslingvin som dämpade hettan och det sura i soppan. Vinet heter Riesling Auslese nr 7259 och är otroligt smakrikt, fruktigt, och prisvärt.

Till huvudrätt åt vi helstekt fläskfilé med samma tillbehör som på "Gourmémiddagen" (se tidigare inlägg) vi åt för inte så länge sedan. Vinet vi avnjöt till detta heter Corvina Veronese Nr 23072. Det var också ett prisvärt vin med mycket smak och mjuka taniner. Det är dock inget vin som får tankarna på murrig källare. Men det passade bra till maten ändå.

Efterrätten gjorde jag på skivade äpplen som fått koka ihopa sig med vatten och mörk muscovadusocker, sen fick de ligga och dra i detta spad i ca 30 min. Därefter plockade jag upp äppleskivorna och reducerade spadet till ca 1 dl. Denna sky som blev kvar hade man sen till äpple och vaniljvisp. På toppen rev jag lite muscot! Den var tydligen poppis för det blev inte en flinga över :D. Till detta drack vi ett portvin som heter Smith Woodhouse 10 year Tawny Nr 8055. Passade ok, tror det vore bättre med ett vitt desertvin faktiskt.

Hur som helst så blev det en lyckad middag och alla gick hemma "Metta och tretta" ;-D

Inga kommentarer: