tisdag 2 oktober 2007

Så här gick det....

Lördagens middag med tillhörande vin var verkligen en höjdare och över all förväntan. Förrätten som var en soppa av blandad svamp (http://www.arla.se/) var en härlig och värmande förrätt som inte var allt för mättande. Kycklingreceptet (från Allt om mat nr 16 2007) med alla spännande smaker gjorde sig ypperligt till vinet som jag hade blivit rekommenderad. De olika smakerna i maten förhöjde vinet och vice versa. När vi hade ätit upp och bara koncentrerade oss på vinet som var kvar så upplevde vi det lite mer strävt, medan det till maten var mjukt. Det var ett vin med smak av ljusa bär och örtkryddor och gjorde sig fint med senap, parmesan och de söta morötterna. I min poängskala 1-5 ger jag vinet en 4.
Dock hade jag nog gärna serverat rätten med lite ugnsstekta potatisar då det kändes som att det saknades något. Kycklingen serverades ju bara till morötterna. Förrutom det var det en sååå spännande, smakfull och otroligt god maträtt. Till efterrätt tog jag ännu en gång hjälp av Arlas hemsida och gjorde äpple i ugn med frasigt täcke av havregryn, muscovadosocker, kanel och calvados (jag modifierade receptet lite). Till det serverade man gräddfil....trodde först det skulle bli knepigt med sött och syrligt ihopa...men det blev jättebra!

I fredags provade vi ju Deakin Estate Shiras Cabernet och Chardonnay. Båda viner var helt ok, det vita upplevde jag som något bättre än det röda. Det vita hade mycket eftersmak av melon och gav en fräschör i munnen efter att man sörplat rött och ätit ostbricka. Det går alldeles utmärkt att dricka som aperitif.
Men jag tror att ost och vin inte är en helt enkel kombination, för någonstans kände jag att jag var osäker huruvida det röda Deakin passade till osten. Vi drack även ett vin som hette Inca och i förhållande till detta så passade nog Deakin något bättre...men det var nog ändå inte pricken över i:et tror jag. Det är så mycket att ta hänsyn till när man äter ost, vissa är salta och lagrade medan andra kan vara smkarika, mjuka och feta. Sen hade vi röd och gul paprika, kex och vindruvor till. ..som sagt...många smaker att ta hänsyn till.
...Det blev en trevlig kväll och kul att igen få prova viner som vi testa på vinmässan. Jag gillade båda vinerna helt klart, men står nog fast vid att i alla fall det röda kräver en middag som kan balansera syra och örtighet. De finns att beställa på systembolaget och är väl prisvärda 71 kr/flaksa. De kan dessutom ligga ca 3 år utan att ta skada...så det är ju inte hela världen om de inte blir uppdruckna med en gång...;-D

Inga kommentarer: