måndag 31 maj 2010

Hjortfilé och Brolio

När man varit på Bondens marknad blir man så inspirerad av att laga goda och lyxiga festmåltider. Så vi använde av oss hjortfilé som vi kryddade med "Österlenskryddor", salt och peppar. Dessa filéer var så tunna att man behövde bara bryna de runt om några
minuter och sedan dra av från värmen för att sedan
under lock, lagas klart på 15 min i eftervärme.

I ärlighetens namn måste jag nog erkänna att det inte är mitt favorit kött och när vi öppnade förpackning kom min sambo med en alldeles förträfflig doft beskrivning "det luktar Skånes djurpark". Det låg mycket i den beskrivningen och inte ens vår tiggande katt tyckte om det. Men vi hoppades på att det skulle bli bättre tillagat. Till viss del blev det lite bättre, vissa bitar som var mindre tillagade smakade mindre vilt. Köttet fick stå några minuter för länge och blev därmed också mer klart och fick därför också mer viltsmak, var vår gemensamma slutsats. Dock det var otroligt mört och saftigt, men det var smaken vi reagerade på.

Till köttet gjorde vi egen pasta som sedan fick en dusch av reducerad vin och gräddsås. Enkelt..man bara blandar 2 dl grädde med 2 dl vitt vin, 1 vitlöksklyfta och 1.5 msk kycklingfond. Sen ska detta kokas till hälften, mixas och blandas sedan med den kokta och avrunna pastan.

Sen stekte vi upp strimlade sockerärtor, blancherad grön sparris, halverade körsbärstomater och färska champinjoner och toppad rätten med dessa grönsaker.

Till detta hade vi blivit rekommenderade en Italienare från Chianti. Kvinnan på bolaget sade att det skulle passa mycket bra till vilt. I normala fall är det ju nästan tillbehören som bestämmer vinvalet och med tanke på vinets syranivå blev jag först skeptisk då vi ju inte hade någon sås med syra i. Men jag ville prova och se vad detta vin kunde erbjuda som dessutom var mycket prisvärt. Vinet heter Brolio och kostar 115 kr. Det är mycket smakrikt och balanserat och fungerade alldeles utmärkt till maten. Systemets beskrivning av vinet som fruktigt med smak av fat, körsbär, plommon, kaffe, choklad och salvia, får jag nog hålla med om vara en bra beskrivning. Det har även en lång eftersmak och väl värt sina kronor. Så jag ger detr 4+ utav 5 av mig.
Innan maten drack vi upp resten av vinet som vi hade till pasta såsen, El Cortejo Sauvignon Blanc som också var ett trevligt och fräscht vin. Kanske inte så typiskt ett sauvignon Blanc men nog så gott för det. Dock skulle man nog dricka det till mat, men jag ger det ändå 3 utav 5 poäng.

Inga kommentarer: