På 1 runt bröd behövs:
Surdeg:
3 dl ljummet vatten
25 g jäst
3dl rågsikt.
Dag 1 blandar man dessa 3 ingredienser och låter sedan stå 1 dygn i en bunke med plastfilm/gladpack över sig.
Dag 2 blandar man:
2 dl ljummet vatten
2 dl ljummet vatten
1 msk olivolja
1 msk salt
1,5 msk stött (hel) kummin
10-12 dl rågsikt (jag klarade mig på 10 dl)
1.) Blanda allt och knåda degen tills den är fast och smidig och släpper från bunkens kanter (vilket går ganska snabbt i maskin).
1.) Blanda allt och knåda degen tills den är fast och smidig och släpper från bunkens kanter (vilket går ganska snabbt i maskin).
2.) Låt jäsa 30 min under bakduk.
3.) Ta upp degen ur bunken och knåda den till en rund och jämn "bulle". Lägg den på en bakpappersklädd plåt och skär några skåror i ytan med en vass kniv.
4) Täck åter med handduk och låt jäsa ca 1 timme. Beroende på ugn så sätt ugnen på 175 grader så att den är varm tills jäsningen är klar. När det jäst klart så dra några drag med en blöt"bakpensel" på ytan.
4) Täck åter med handduk och låt jäsa ca 1 timme. Beroende på ugn så sätt ugnen på 175 grader så att den är varm tills jäsningen är klar. När det jäst klart så dra några drag med en blöt"bakpensel" på ytan.
5.) Grädda brödet i ca 50-55 min längst ned i ugnen. Låt det kallna på galler utan handduk om du vill ha en frasig yta, annars svep in det i handduk igen.
Jag gillar frasig yta och när det svalnat helt lade jag bara brödet i handduk till dagen efteråt och det fungerade hur bra som helst.
Jag gillar frasig yta och när det svalnat helt lade jag bara brödet i handduk till dagen efteråt och det fungerade hur bra som helst.
OBS! Brödet får inte jätte mycket färg i ugnen, men är klart efter sina 50-55 min.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar