måndag 31 maj 2010

Grekisk festlax

I helgen blev jag så sugen på grekisk mat, så i fredags blev det fetaost lax, med spenatris, grekisk sallad och tzatziki.

Lax receptet är hämtat från Arlas hemsida 2/2 2007 och ingredienserna jag hade till 2 pers är:
- 2 laxfiléer
- 1/2 förpackning äkta greksik feta ost (ej salladsost)
- 1 fänkål
- 1/2 röd paprika
- Olivolja
- Salt och peppar
- Ca 1 msk färsk rosmarin

Man hackar fänkål och paprika i bitar och lägger i en ugnssäker form. Sedan lägger man fisken ovanpå och strör över kryddor, olja och feta ost. Därefter tillagar man laxen i 15 min i en 225 grader varm ugn.

Riset är hämtat från en grekisk kokbok som jag köpte på den grekiska ön Samos och görs så här:

1) Fräs en hackad schalottenlök och en förpackning (tror de väger ca 70 g) med färsk babyspenat i lite smör ett par minuter.
2) Lägg i 1.5 dl ris (för 2 pers) och häll på ca 3dl vatten, saft från 1/2 pressad citron, ca 1/2 dl hackad dill och salta efter tycke och smak. Se på ditt rispaket hur lång koktid (själv behövde jag ca 25 min) Man kan ev. behöva salta och krydda efter att riset kokat klart. Det får gärna smaka en del dill också.

Till detta hade jag som sagt en grekisk sallad och tzaziki.
Trots att det blev en blandning av greklands kryddpalett blev det väldigt bra ihopa. Men med grekisk mat kan det aldrib bli fel ;-D Mums Mums!

Inga kommentarer: