...kan vilka viner som helst bli festliga!!! Vi hade ett kompispar på middag i helgen och då bjöd vi på salami och soltorkade tomater späckad fläskfilé med "tomatsås". Till efterrätt gjorde vi en lakritspannacotta med "Hallonsås" ..och det är bara så super gott!
När man ska bjuda kompisar som är nybörjare inom vinvärlden, framför allt rödvin, blev jag rekommenderad att prova viner som är mjuka och bäriga med druvor av pinot noir och Gamay. Gamay är en ny druva för mig och likaså vinet längst till vänster från Frankrike. Jag skulle inte säga att vinerna hör till en smaksensation, men i kombination med maten var de faktiskt helt ok. Maten var ju lätt och vinerna likaså. Fast det viktiga för mig till denna middag var att fånga gästernas lilla vinintresse och förhoppningsvis ge dem mersmak för att vilja prova igen och då kanske avancera i karaktär och smak. Men man måste ju börja försiktigt så de har en chans att lära sig gilla rött vin på rätt sätt. Vi hade som sagt två olika sorters vin till huvudrätten och gästerna tyckte faktiskt att båda två var goda och verkade positivt överraskade vilket gläjde mig.
Längst till höger står ett deservin som var allt annat än en stilla dryck. Det var mer än lätt spritsigt..."nästan som en söt cider" tyckte en av gästerna. Sant sant kände jag, men det slank ned med ett leende på läpparna för det var gjort av druvan muscat....och den kan bara inte bli dålig...har ju druckit en del Samos viner nu som också gör viner på den druvan och den är otroligt sött och smakfull. Det var ett härligt och prisvärt dessertvin, men jag hade nog inte reagerat så mycket om jag vetat att det skulle vara så bubbligt.
...det kan kanske vara en potentiell dryck till nyårs menyn vid desserten...men vi får se...börjar fundera lite på mat och dryck till nyårsfesten som vi ska ha i år! ...jag är öppen för många förslag!....
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar