måndag 29 oktober 2012
En triumf på handen...
Likt ett kortspel där jag inte vet vad min motspelare sitter inne med för kort, kände jag detsamma inför Alsace vinet som jag plockad fram ur vinhyllan i helgen. Tyvärr har jag ingen större erfarenhet av vinet från denna omtalade vinregion. Det enda jag visste med säkerhet var att denna innehöll 100% Gewürtztraminer som brukar stoltsera med parfymerande aromer såsom rosor, niveakräm och honung. Så visst hade jag mina aningar om vilka kort det skulle spelas om, men man kan aldrig vara säker. Denna Alsac;are visade sig vara en torr hjärter dam som gärna spelade med öppna kort.. med överraskande sådan dessutom =) Hon hade en sansad syra, vissa inslag av sötma och bjöd mer än gärna på sin stora doft och smak av gult, saftigt och solmoget päron, blommande rosor och mogen persika. Hon var på gränsen till jolmig men aldrig besvärande, bara alldeles generös i sin bouquet. För 89 kr som systembolaget vill ha för att dela med sig av denna upplevelse, må jag säga att det är prisvärt och väl värt att köpa hem.
Till detta åt vi färsk laxfile som bara var kryddat med salt, peppar och sesamfrö som fick tillagas i ugnen på 150 grader i ca 25 min. Sen steker man upp rödlöks,- och tomatklyftor i smör tills de är mjuka. Ta upp ur pannan och häll i 2 msk smör, 2 msk finhackad ingefära, 0,5 dl koncentrerad apelsinjuice och 2 msk japans soja. Låt detta koka ihop till en simmig sås, så har du sedan gjort ett recept på "apelsinsmördroppar"-sås. Om detta kan man läsa mer i Allt om mats "Mera fredagsgourmet". Servera det hela med kokt potatis och du har en enkel och god fredagsmys middag.
Etiketter:
Mat och vin 2012
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar