fredag 18 januari 2013

Hjortstek med hasselbackspotatis och kantarellsås

 

Om man vill unna sig något riktigt gott en söndag, så vill jag verkligen slå ett slag för hjortkött som är bra mycket godare än oxfilé. Det är också mycket magert och smakrikt kött. Nu har vi turen att ha bekanta som är jägare, så detta kött är inte köpt i butik, men det borde inte vara några problem att hitta likvärdigt i välsorterad butik.

Just till denna måltid lagade vi en hjortstek med hasselbackspotatis och smakrik kantarell sås. Dock (för att det var söndag och slut på frosseri) så gjorde jag såsen på en väldigt mager Milda mat och skulle jag gjort om den, hade jag valt en högre fetthalt. Det ger en annan och bättre smakupplevelse. Men det blev ändå en lyxig måltid som även gick bra att ha som rester en annan dag.

Här nedan följer recept och beskrivning. Obs, dock att allt är gjort från "huvudet" och jag har inga exakta mått på kryddor, fond osv. Man får prova sig fram helt enkelt. Låt gärna fantasin flöda....
 
Kött:
1.) Sätt på ugnen på 175 grader. (Här kan man göra som man vill, men ju lägre temperatur och ju längre tillagning, ju bättre och mörare kött. Låt även köttet gärna ligga framme under dagen så att det blir rumstempererat. Och Nä, köttet blir inte dåligt av detta, snarare tvärtom!
2.)Om köttet behöver bindas upp, kan detta vara en bra idé att göra.

3.) Smält smör på en hög temperatur i en panna och när det tystnat lägg på köttet och bryn på alla sidor.
4.) Krydda därefter med önskvärda kryddor. Själv använde jag färsk rosmarin, torkad timjan, enbär, salt och svartpeppar. Klappa in kryddorna väl och sätt sedan in en ugnstermometer i mitten av köttet.
5.) Låt stå inne tills innertemperaturen så som du vill ha den. Själv valde vi medium och jag tror den stod till ca 62 grader, sen fick köttet vila under folie i minst 10 min, då jag gjorde sluttouchen på såsen. Använde lite av köttsaften från formen och spädde i såsen.
 
Sås:
1.) Stek valfri lök, vitlökt och kantareller (färska eller burk. Jag använde burk) i samma stekjärn som du stekte köttet i. (Om man vill kan hetta upp järnet ordentligt en kort stund för att sen tillsätta konjak som du sen tänder på, som en slags "flambering" för att få bort alkoholen.
2.) Tillsätt valfri matlagningsgrädde, kantarellfond, svartpeppar och kanske mera vitlök.
3.) Låt koka ihop, smaka av med ev mer fond och peppar och tillsätt ev sedan lite köttsaft från steken.

Hasselbacks potatis är ju busenkelt att göra:
1.) Snitta potatis som på bilden.
2.) Sätt in i en 225 grader varm ugn. Obs, glöm inte salt och smör innan du sätter in dem.
3.) Gör dem nästan helt klara i ugn och pensla dem sedan med mer smör, häll på ströbröd ev mer kryddor och toppa med valfri ost ( jag tog parmesanonst)
4.) Känn efter när de är klara, men räkna minst 1 timme i ugn, så mitt förslag till denna middagen är att förgöra potatisen så att de sista stunden kan stå inne med köttet och bli klara.

Hoppas ni får en smaklig måltid!!!

 

Inga kommentarer: