Vi tog tillfälle i akt att lära oss om vin och smakkombinationer. Vi tog tips och ideer från boken "Kombinera Mat och Vin".
Vi provade 4 st viner tillsammans med tillbehör som representerade salt, surt, beskt, sött och umami. Det var högst intressant och lärorikt.
Viner vi provade var 2 vita: Château La Rose St-Germain (nr 4405) som numera är favoritvin nr 1 =). Det påminner om fruktigt chardonnay med ett visst friskare coh fräschare inslag. Andra vinet var Kloster Eberbach Riesling Spätlese (nr 6257) som är ett halv torrt vin..också gott..passar som balkongvin, sällskapsvin eller varför inte till en stark thai rätt...det är ju trots allt lite sötma i det vinet.
De ena röda sedan fick representera mjukhet och bärighet därför valde jag av erfarenhet Beaujolais-Villages (nr 5003), som inte lämnar mycket åt fantasin men som väl lämpade sig i denna provning och höll vad det lovade. Det sista var Brolio (nr 2705) som är ett prisvärt vin som visar på stram, - och strävhet.
Dessa viner kombinerade vi sedan med tillbehör som vinäger, salt, tomat, brieost, endivesallad, socker, citron mm. Det blev oerhört spännande och man lärde sig mycket inför framtida middagsplaner och bjudningar.
Till middag bjöd vi på spaghetti tetrazzini = bakad pasta med svamp och kyckling (Från "Jamies Italien"). Vinet vi drack till denna rätt var Masi Valpolicella Bonacosta (nr 6998) som är ett mjukt och behgaligt vin och som gick hand i hand med pastan. Den krämiga och feta såsen dämpade syran i vinet och skapade en harmonisk balans
Till dessert sedan bjöd jag på en italiensk bianco mangiare = mandelbakverk med mandel och och fikonbiskvibotten, mandel och choklad mousse, fikonmarmelad och pistaschflarn med curry och saffranssås. Vi korkade upp en flaska av väl lagrad muscatvin från Samos...Det gick inte att beskriva vinets enorma kropp! När man fick in det i munnen ville man knappt svälja det...så gott, lent, mjukt, fruktigt och sött var det! Något av det bästa dessertvin jag någonsin druckit och passade förträffligt till desserten som också bjöd på sötma.
Vi provade 4 st viner tillsammans med tillbehör som representerade salt, surt, beskt, sött och umami. Det var högst intressant och lärorikt.
Viner vi provade var 2 vita: Château La Rose St-Germain (nr 4405) som numera är favoritvin nr 1 =). Det påminner om fruktigt chardonnay med ett visst friskare coh fräschare inslag. Andra vinet var Kloster Eberbach Riesling Spätlese (nr 6257) som är ett halv torrt vin..också gott..passar som balkongvin, sällskapsvin eller varför inte till en stark thai rätt...det är ju trots allt lite sötma i det vinet.
De ena röda sedan fick representera mjukhet och bärighet därför valde jag av erfarenhet Beaujolais-Villages (nr 5003), som inte lämnar mycket åt fantasin men som väl lämpade sig i denna provning och höll vad det lovade. Det sista var Brolio (nr 2705) som är ett prisvärt vin som visar på stram, - och strävhet.
Dessa viner kombinerade vi sedan med tillbehör som vinäger, salt, tomat, brieost, endivesallad, socker, citron mm. Det blev oerhört spännande och man lärde sig mycket inför framtida middagsplaner och bjudningar.
Till middag bjöd vi på spaghetti tetrazzini = bakad pasta med svamp och kyckling (Från "Jamies Italien"). Vinet vi drack till denna rätt var Masi Valpolicella Bonacosta (nr 6998) som är ett mjukt och behgaligt vin och som gick hand i hand med pastan. Den krämiga och feta såsen dämpade syran i vinet och skapade en harmonisk balans
Till dessert sedan bjöd jag på en italiensk bianco mangiare = mandelbakverk med mandel och och fikonbiskvibotten, mandel och choklad mousse, fikonmarmelad och pistaschflarn med curry och saffranssås. Vi korkade upp en flaska av väl lagrad muscatvin från Samos...Det gick inte att beskriva vinets enorma kropp! När man fick in det i munnen ville man knappt svälja det...så gott, lent, mjukt, fruktigt och sött var det! Något av det bästa dessertvin jag någonsin druckit och passade förträffligt till desserten som också bjöd på sötma.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar