måndag 31 augusti 2009

Chablis Saint Martin 2007












Snart är höstens tid här med mustiga kötträtter och fylliga rödviner, så då tog vi tillfället i akt att grilla färsk laxforell.
Jag fyllde fiskarna med timjan, citron, dill och persilja. Sen fick de en tusch av smör, citronpeppar och salt innan den sen bäddades in en kokong av majskolvsblad. Detta gav fisken en förträfflig smak av rökad majskolv samtidigt som örterna också fick sin talan. Till det gjorde jag en örtpotatissallad med fetaost. Väldigt enkelt att bara blanda dessa två ingredienser med mixade örter, vitlök och olivolja. Inspirationen till detta recept hittade jag i boken Grilla med Allt om mat.
När jag botaniserade i vinförrådet fick jag syn på ett chablis vin som jag inhandlat innan tidigare i somras och som jag trodde skulle kunna vara perfekt till denna måltid. ..Och så blev det!
Tidigare har jag haft lite svårt för att verkligen uppskatta chablins eleganta finess med dess minerala karaktär. Men nu tror jag att jag hittat ett vin från detta område som föll mig precis på läppen. Det var friskt, smakrikt och fruktigt med inslag av äpple och naturligtvis mineral, men allt i en bra balans och med en frisk syra som passade till den mjälla fisken. Vinet, Chablis Saint Martin är absolut prisvärt och jag skulle absolut kunna tänka mig att dricka det igen. Kanske är det dags att börja dricka mer chablis framöver för att lära mig uppskatta det.....

Inga kommentarer: